Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Η ζέα αποτελεί ένα πραγματικό διατροφικό θησαυρό!


Η ζέα (Triticum Dicoccum) είναι ένα  από τα αρχαιότερα δημητριακά και αυτό καλλιεργούσαν και στην  αρχαία Ελλάδα μέχρι την απαγόρευσή της στις αρχές του 1930, λόγω μάλλον  οικονομικών συμφερόντων. Οι Έλληνες δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι, αυτό  προτιμούσαν να το δίνουν στα ζώα. Έτρωγαν ψωμί από Ζειά ή Κριθάρι. Και  μόνο σε μεγάλη ανάγκη έτρωγαν κριθάρι ανάμεικτο με σιτάρι.
Η Ζέα sτα Ιταλικά λέγεται Faro, στα Αγγλικά Emmer Wheat, στα Γερμανικά  Emmer και η επιστημονική της ονομασία είναι Triticum Dicoccum. Μην την  μπερδεύετε με το αλεύρι ντίνκελ (dinkel, spelt), αυτό είναι ποικιλία που  εμφανίστηκε αργότερα.
Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά.
  • Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το σιτάρι.
  • Η Ζειά δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το σιτάρι που τρώμε, το οποίο περιέχει περισσότερη γλουτένη.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
  • Περιέχει  40% περισσότερο μαγνήσιο σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά. Το μαγνήσιο  επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.
  • Περιέχει βιταμίνες A, B, C και Ε.
  • Έχει πιο απλή δομή γλουτένης, γι΄ αυτό είναι πιο εύπεπτη.
  • Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη.
  • Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.
  • Είναι  πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι  απορροφάται αργά και απελευθερώνει μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα.  Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και  διατηρεί το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Τα  προϊόντα από Ζειά είναι κατά γενική ομολογία πιο εύγευστα, σίγουρα πιο  θρεπτικά και  συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού  βάρους.
Η κύρια διαφορά της με το κοινό, μοντέρνο σιτάρι είναι ότι η ζέα έχει πιο απλή γενετική δομή. Τα μοντέρνα δημητριακά έχουν υβριδοποιηθεί μέσω πολύχρονων ερευνών. Ο στόχος της υβριδοποίησης είναι η αύξηση της σοδειάς, η αντιμετώπιση των παράσιτων, των καιρικών συνθηκών κλπ. Και  πολλοί βέβαια αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν αυτή η μακρά ιστορία  υβριδοποίησης είναι η εξήγηση για τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων με  αλλεργίες ή δυσανεξία στην γλουτένη…Ζέα πλέον μπορούμε να βρούμε σε όλα σχεδόν τα καταστήματα βιολογικών τροφών. Επίσης υπάρχει και σε  ορισμένες βιολογικές λαϊκές από παραγωγούς και μάλιστα σε καλύτερη τιμή.  Στα καταστήματα υγιεινών τροφών η τιμή της είναι γύρω στα 4€ το κιλό.  Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα υπάρχει και στα σούπερ μάρκετ…

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΖΕΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΑΓΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

Συστατικά:
  • 500γρ αλεύρι ζέας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο σόδα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγη γλυκαντική ουσία της προτίμηση σας
  • 2 κουταλιές λιναρόσπορο αλεσμένο ή ότι άλλο σας εμπνέει
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι, κατά προτίμηση κατσικίσιο βιολογικό (το διαλύετε σε νερό ώστε να έχουμε ένα μείγμα συνολικά 650γρ υγρού)

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε  πρώτα τα στερεά συστατικά και μετά προσθέτουμε τα υγρά με τη σειρά που  αναφέρονται, μπορούμε να το ανακατέψουμε με τα χέρια η με ένα πιρούνι .  Το μείγμα που προκύπτει είναι μαλακό και ελαφρά κολλώδες . Δεν  χρειάζεται να περιμένουμε να μας φουσκώσει.
  2. Βάζουμε το μίγμα σε φόρμα ψησίματος για κέικ/ψωμί ή φόρμα σιλικόνης αφού πρώτα τη λαδώσουμε.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά. Για  όσους έχουν αρτοπαρασκευαστή μπορούν να το ψήσουν στο πρόγραμμα για «μόνο ψήσιμο» συνήθως χρειάζεται να προσθέσουμε και άλλο χρόνο, γύρω στην 1.30 ώρα.
  4. Το ψωμί αυτό καλό είναι να διατηρείται στο ψυγείο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης αν αντέξετε και δεν το κόψετε την πρώτη μέρα και το βάλετε στο ψυγείο η κόρα στις φέτες δεν θρυμματίζεται
ΠΗΓΗ:http://www.24fit.gr/blog/2013/06/zea-bread-recipes#.Uv-Zzpaaqok

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου