Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Λάθος στρατηγικές στη μάχη κατά του καρκίνου

Η επάρατη νόσος αποτέλεσε το 2010 την αιτία για έναν στους επτά θανάτους παγκοσμίως, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες.
Η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων από καρκίνο το 2012 ανήλθε στα 14 εκατομμύρια, προβλέποντας την ίδια στιγμή ότι αυτός θα φθάσει τα 19 εκατομμύρια ετησίως έως το 2025, τα 22 εκατομμύρια το 2030 και τα 24 εκατομμύρια το 2035.
Ο λόγος της μη αντιμετώπισης του καρκίνου και του αυξητικού του ρυθμού είναι ότι έχει πολλές μορφές, σχηματίζοντας έναν αστερισμό ασθενειών, καθώς και ότι χρησιμοποιούνται λανθασμένες στρατηγικές, όπως σημειώνει ο συγγραφέας Κλίφτον Λιφ, πρώην καρκινοπαθής και ο ίδιος. Γι’ αυτό, λέει, πρέπει να κοιτάξουμε τους παράγοντες που χρησιμοποιήσαμε για να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων από εγκεφαλικά και καρδιακά και να τους ενεργοποιήσουμε κατά του καρκίνου.
Η έκθεση του ΠΟΥ ασχολείται ιδιαίτερα με τους παράγοντες που μπορεί να λειτουργήσουν προληπτικά και αποτρεπτικά, όπως είναι η διατροφή, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η απουσία σωματικής άσκησης. Μάλιστα επικαλείται και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου, το οποίο επισημαίνει τον ρόλο της δίαιτας στην εκδήλωση του καρκίνου. Ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, ο δρ Μπέρναρντ Στιούαρτ του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, πιστεύει πως η πρόληψη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση του αυξητικού κύματος του καρκίνου ανά τον κόσμο.

ΚΛΕΙΔΙ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ
Σύμφωνα με την επιθεώρηση Science της Αμερικανικής Ένωσης για την Ανάπτυξη της Επιστήμης, η κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την εξουδετέρωση όγκων καρκίνου εκτιμάται ως το σημαντικότερο επίτευγμα του 2013. Οι πρόοδοι στην ανοσοθεραπεία κατατάσσονται στην πρώτη θέση των δέκα σημαντικότερων επιτευγμάτων στον χώρο της επιστήμης, όπως δημοσιεύτηκαν στο σχετικό αφιέρωμα του περιοδικού με τίτλο «Breakthrough of the Year» (Επιτεύγματα της Χρονιάς). «Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου κέρδισε την πρώτη θέση επειδή αλλάζει τον τρόπο σκέψης των ερευνητών για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος», αναφέρει το περιοδικό.
Στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, τρεις προσεγγίσεις κατά του καρκίνου απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών στους οποίους δοκιμάστηκαν. Όλες οι έρευνες περιστρέφονται γύρω από τα Τ-κύτταρα που επιτίθενται στους καρκινικούς όγκους και την ενεργοποίηση πρωτεϊνών, αντισωμάτων ή άλλων γονιδίων που επιβοηθούν τη δράση τους. Η ίδια επιστημονική επιθεώρηση αναμένει σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση της επάρατης νόσου, η οποία για πολλούς έχει να κάνει εντέλει με τον ίδιο τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τη διατροφή, την άσκηση. Αυτές οι συνθήκες ζωής είναι που πρέπει να ανατραπούν και ο άνθρωπος να επανακαθορίσει την ύπαρξη και παρουσία του σ’ αυτόν τον κόσμο.

Πηγές: BBC («Αυξητικό κύμα καρκίνων στον ορίζοντα», «Χάνουμε τη μάχη κατά του καρκίνου;»), SCIENCE («Οι ανακαλύψεις για την κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα το 2013»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου