Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014

Το Σύμπαν είναι φτιαγμένο από μαθηματικά...

Κάθε άλλο παρά τυχαία η δημιουργία του… Από τι είναι φτιαγμένο το Σύμπαν;
Οι πιο ρομαντικοί θα έλεγαν από αστερόσκονη, οι πιο πρακτικοί θα πουν από ύλη – φανερή, που την βλέπουμε γύρω μας και αόρατη, που την ονομάζουμε σκοτεινή.
Ένας διάσημος κοσμολόγος, ο Μαξ Τέγκμαρκ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), έχει μία διαφορετική ιδέα: υποστηρίζει ότι το Σύμπαν είναι φτιαγμένο από… μαθηματικά.
Ο καθηγητής Τέγκμαρκ, ο οποίος έχει επίσης διατυπώσει την λεγόμενη ‘Θεωρία των πάντων του απόλυτου συνόλου’ (Ultimate ensemble theory of everything). Δι’ αυτής, υποστηρίζει το ότι όλες οι δομές που υπάρχουν μαθηματικά υπάρχουν επίσης και φυσικά. Μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Our Mathematical Universe: My Quest for the Ultimate Nature of Reality» (Knopf, 2014), στο οποίο αναλύει τις απόψεις του για το ευρύ κοινό. Με αυτήν την αφορμή έδωσε τον περασμένο Ιανουάριο μία διάλεξη στην Νέα Υόρκη, από την οποία σας μεταφέρουμε -μέσω των όσων γράφτηκαν στον αμερικανικό Τύπο- την κεντρική ιδέα.
Μαθηματικές δομές…
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τέγκμαρκ, ό,τι υπάρχει στον κόσμο μας -από τα «άψυχα» πράγματα όπως οι πλανήτες ως τα έμψυχα όντα όπως οι άνθρωποι- αποτελεί μέρος μίας μαθηματικής δομής.
Κάθε μορφή ύλης αποτελείται από άτομα, τα οποία έχουν ιδιότητες, όπως π.χ. το φορτίο ή το σπιν τους. Όμως, αυτές οι ιδιότητες περιγράφονται μαθηματικά, επισημαίνει. Αντιστοίχως, προσθέτει, το ίδιο το διάστημα έχει και αυτό ιδιότητες, όπως π.χ. οι διαστάσεις του, αλλά, τελικώς στο σύνολό του δεν είναι παρά μία μαθηματική δομή.
«Αν δεχθείτε την ιδέα ότι τόσο το ίδιο το διάστημα όσο και όλα τα πράγματα που υπάρχουν μέσα σε αυτό δεν έχουν καθόλου ιδιότητες, εκτός από τις μαθηματικές τους ιδιότητες, τότε η ιδέα ότι όλα είναι μαθηματικά αρχίζει να ακούγεται λίγο λιγότερο τρελή!» είπε κατά την διάλεξή του. «Αν η ιδέα μου είναι λανθασμένη, τότε η Φυσική είναι τελικά καταδικασμένη. Αν όμως, το σύμπαν είναι μαθηματικά, τότε δεν υπάρχει σε αυτό τίποτε που να μην μπορούμε κατ’ αρχήν να καταλάβουμε»!

Ο Μαξ Τέγκμαρκ, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και το νέο του βιβλίο «Our Mathematical Universe»:
Ο καθηγητής Τέγκμαρκ επεσήμανε ότι στην φύση βλέπουμε παντού μοτίβα. Ως ένα παράδειγμα ανέφερε την ακολουθία του Φιμπονάτσι, μία σειρά αριθμούς, που ο κάθε αριθμός είναι το άθροισμα των δύο αριθμών που προηγούνται από αυτόν, την οποία βλέπουμε συχνά στην φύση: τα άνθη της αγκινάρας, μεταξύ άλλων, φαίνεται να υπακούουν πιστά σε αυτό το μαθηματικό μοτίβο, αφού η απόσταση που έχει κάθε πέταλο από το προηγούμενο ακολουθεί κατ’ αναλογίαν αυτήν την ακολουθία.
Εκτός από τον έμβιο κόσμο, τα μαθηματικά, προσέθεσε, είναι επίσης πανταχού παρόντα στον άψυχο κόσμο: όταν πετάμε μία μπάλα του μπέιζμπολ στον αέρα, αυτή ακολουθεί σε γενικές γραμμές μία παραβολική πορεία, ενώ οι πλανήτες και τα άλλα αστροφυσικά σώματα ακολουθούν ελλειπτικές τροχιές.

Η αποτύπωση της ομορφιάς της φύσης…
«Υπάρχει μία κομψή απλότητα και ομορφιά στην φύση που αποκαλύπτεται από μαθηματικά μοτίβα και σχήματα και την οποία τα μάτια μας μπόρεσαν να συλλάβουν» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η μαθηματική φύση του σύμπαντος είναι αυτή που δίνει στους επιστήμονες την δυνατότητα να προβλέψουν θεωρητικά οποιαδήποτε παρατήρηση ή μέτρηση στην Φυσική.
Ως παραδείγματα ανέφερε το ότι τα μαθηματικά ήταν εκείνα που προέβλεψαν την ύπαρξη του πλανήτη Ποσειδώνα, των ραδιοκυμάτων και του μποζονίου Χιγκς πολύ πριν από την «απτή» απόδειξή τους.
Για τον Μαξ Τέγκμαρκ (ο οποίος λατρεύει τόσο τα μαθηματικά ώστε έχει διακοσμήσει το σαλόνι του με κορνιζαρισμένες διάσημες εξισώσεις) η μαθηματική δομή που υπάρχει στον φυσικό κόσμο δείχνει ότι τα μαθηματικά είναι πραγματικά και δεν υπάρχουν μόνο μέσα στο ανθρώπινο μυαλό.
Πιστεύει δε, το ότι κάποτε θα μπορέσουν να εξιχνιάσουν τα ίδια τα μυστικά του φωτίζοντας το εκπληκτικό μυστήριο του ανθρώπινου εγκεφάλου και της συνείδησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου