Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Προτιμούν να πεθάνουν από δηλητηρίαση παρά να είναι φτωχοί...


Σε ένα μικρό χωριό της Νιγηρίας, όπου δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, ρεύμα και φυσικά διαδίκτυο, κανείς δεν είχε ενημερωθεί για την οικονομική κρίση που ξέσπασε σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν ήξεραν πως η οικονομική κρίση θα οδηγούσε στο δηλητηριασμό πολλών παιδιών της περιοχής.
«Ξέραμε πως υπήρχε χρυσός εδώ κοντά αλλά δεν μας ένοιαζε γιατί εμείς είμαστε αγρότες», δηλώνουν οι κάτοικοι του χωριού Μπαγκέγκα στην εφημερίδα Guardian.
Όταν, όμως οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Δύσης κατάρρευσαν, ο χρυσός της περιοχής παρείχε στους επενδυτές μια λύση για να ξεφύγουν από την αναταραχή. Για πρώτη φορά, έγινε κερδοφόρα η εξόρυξή των κοιτασμάτων χρυσού πάνω στα οποία είχε χτιστεί το χωριό.
Λίγο καιρό μετά, οι υπάλληλοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έλαβαν ένα τηλεφώνημα από τους τοπικούς γιατρούς. «Μας είπαν πως τα παιδιά τους πεθαίνουν και δεν ξέρουν γιατί», δήλωσε η Μισέλ Σουινάρ, διευθύντρια ενός φιλανθρωπικού οργανισμού της χώρας. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για αυτό που το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκάλεσε το χειρότερο περιστατικό δηλητηρίασης από μόλυβδο στη σύγχρονη ιστορία. Ο χρυσός εξάγεται από μόλυβδο, ο οποίος συσσωρεύεται στο αίμα και μπορεί να βλάψει σοβαρά το νευρικό σύστημα του ανθρώπου.
Μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα στο χωριό Μπαγκέγκα, άλλα εφτά χωριά στην επαρχία Ζαμφάρα, είχαν εμφανίσει σημάδια της θανατηφόρας επιδημίας. Τουλάχιστον 460 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και περίπου 2.000 δηλητηριάστηκαν. «Η δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει στειρότητα στους ενήλικες, αλλά οι επιπτώσεις της στα παιδιά είναι πολύ πιο σοβαρές. Είδαμε πολλά παιδιά που έχουν τυφλωθεί ή μείνει παράλυτα. Μερικά έχουν παρουσιάσει νευρολογικές βλάβες, κάτι που συνήθως δεν είναι αναστρέψιμο», είπε η Σουινάρ.
Μετά από τρία χρόνια, 5,4 εκ. δολάρια δεσμεύτηκαν από κυβερνητικά κεφάλαια και επέτρεψαν στους διεθνείς οργανισμούς να ξεκινήσουν τον καθαρισμό των χειρότερα μολυσμένων περιοχών. Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν την εξόρυξη χρυσού ακόμα και υπό επικίνδυνες συνθήκες.
Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας φοβούνται πως υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει μια «έκρηξη» εγκληματικότητας. Η δηλητηρίαση από μόλυβδο συνδέεται όχι μόνο με μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και με βίαια εγκλήματα.
Η περιβαλλοντική επιστήμονας Σίμπα Τίριμα – η εταιρεία της οποία έστειλε περίπου 10.000 κυβικά μέτρα καθαρού χώματος, σε μια προσπάθεια να καθαρίσει την περιοχή- ανακάλυψε εκπληκτικά ποσοστά μόλυνσης. «Πραγματικά ελπίζω πως οι κοινότητες δεν θα μολυνθούν ξανά. Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει να σχεδιαστούν νέα, ασφαλή προγράμματα εξόρυξης», είπε η Τίριμα.
ΠΗΓΗ:http://www.opinionpost.gr/people-and-onearth/2014/03/154637

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου