Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς»: Συναγερμός στην Ελλάδα - Θα πληγούν τα 3/4 της χώρας

Μεσογειακός Κυκλώνας: Στο «μάτι» του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ζορμπάς» η Ελλάδα - Το σπάνιο καιρικό φαινόμενο που πήρε μορφή τα ξημερώματα της Παρασκευής θα «σαρώσει» από ώρα σε ώρα πολλές περιοχές της χώρας με θυελλώδεις ανέμους, γιγάντια κύματα και ισχυρότατες καταιγίδες - Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός.


Στο «μάτι» του Μεσογειακού Κυκλώνα βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς το σπάνιο καιρικό φαινόμενο σαρώνει ήδη τις ακτές της Πελοποννήσου και τα Κύθηρα με θυελλώδεις ανέμους, γιγάντια κύματα και ισχυρότατες καταιγίδες.
Όπως αναφέρει η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στην περιοχή της Πύλου, υπάρχουν ήδη δεκάδες διακοπές ρεύματος λόγω της έντονης βροχόπτωσης και των δυνατών ανέμων.
Τις τελευταίες ώρες προέκυψαν νέα δεδομένα για την εξέλιξη του κυκλώνα σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ, σύμφωνα με τα οποία, οι μοναδικές περιοχές της χώρας που δεν θα επηρεάσει ο κυκλώνας, θα είναι το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεαστούν το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που αρχικά φαινόταν ότι δεν κινδύνευαν.

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για θυελλώδεις ανέμους

Το πρωί του Σαββάτου η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων. 
Δείτε ΕΔΩ ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Αυτές οι περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ζορμπάς» επελαύνει εξασθενημένος όσον αναφορά την ταχύτητα των ανέμων, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως επισημαίνεται, κατά το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Αν. Θεσσαλίας, των Κυκλάδων και της Δυτικής Κρήτης, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.
Οι άνεμοι το Σάββατο αναμένεται να φτάνουν τα 10 μποφόρ μόνο στη Θάλασσα των Κυθήρων, ενώ στις υπόλοιπες νότιες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ, αλλά με ριπές ακόμη μεγαλύτερης έντασης.
Την Κυριακή οι άνεμοι στα ηπειρωτικά δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ και θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στο Κεντρικό Αιγαίο. Τέλος, η απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας (πλημμυρίδα) και τα πολύ μεγάλου ύψους κύματα που αναμένονται στην περιφέρεια του Μεσογειακού Κυκλώνα, επίσης προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στις παράκτιες περιοχές της Ν. Πελοποννήσου, στα Κύθηρα, στα Αντικύθηρα, στη Δυτική Κρήτη

Τα γαλάζια και μπλε χρώματα δίνουν τα ύψη βροχής ανά τρίωρο. Πάνω αριστερά δίνεται η θέση του φαινομένου στις 15.00 της Παρασκευής 28/09, πάνω δεξιά στις 21.00, κάτω αριστερά στις 09.00 του Σαββάτου 29/09 και κάτω δεξιά στις 15.00 του Σαββάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου